Secció Històrico-Arqueològica

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Mor Núria de Dalmases, membre de la SHA
Secció: Història arqueologia
27/03/2023

Núria de Dalmases i Balañà, membre de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va morir ahir, diumenge, a Barcelona a l’edat de setanta-dos anys. Nascuda el 27 de març de 1950, era membre numerària de l’IEC des del 1996 i supernumerària durant els darrers anys.

Núria de Dalmases era doctora en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona i catedràtica d’història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona, on va treballar com a directora del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia. Era especialista en art medieval català i en orfebreria de la Corona d’Aragó.

Autora de diverses publicacions i nombrosos articles, va obtenir el Premi Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans amb la seva tesi, Orfebreria catalana medieval: Barcelona 1300-1500, publicada el 1992. Va realitzar estudis monogràfics a catàlegs d’exposicions com «Argenteria andorrana: estudi introductori», a Catalogació de l’orfebreria a Andorra.
Va formar part del Consell Assessor del Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona. Va ser membre del Patronat de la Fundació Amatller, dedicada a l’educació i la difusió de la història de l’art. 
La sala de vetlla s’obrirà al tanatori de Sant Gervasi (c. Carles Riba, 10-12, 08035 Barcelona) avui, dilluns 27 de març, a les 18 h. La cerimònia de comiat serà demà, 28 de març, al mateix tanatori, a les 15.30 h.
Foto: Arxiu IEC / Autor:Jordi Pareto